Havik uit kippenhok terug vrij...

23 juli 2010

Havik uit kippenhok terug vrij...

Gisteren kregen we een oproep voor een roofvogel die vastzat in een kippenren in Ham. De eigenaars waren net terug van vakantie en troffen de vogel aan in hun kippenhok.

Een medewerker ging ter plaatse om de roofvogel uit de kippenren te vangen en zag dat het om een jonge havik ging. De vogel had zich ondertussen tegoed gedaan aan een jonge kip. Hoewel de ren overdekt was met netten, had de havik blijkbaar toch een opening gevonden om binnen te dringen. Een kippenren werkt dan eigenlijk als een fuik en de roofvogel vindt in paniek de kleine uitgang niet meer.

Het gebeurt wel meer dat haviken proberen om jonge kippen te vangen. Voor de onervaren roofvogels zijn het gemakkelijke prooien. Het spannen van een net is meestal voldoende maar dan mogen er natuurlijk geen gaten in zitten. De havik werd meegenomen naar Opglabbeek waar hij overnachtte op onze spoedafdeling. Aangezien het dier niet gekwetst was, kon hij vanmorgen worden vrijgelaten. De aanwezige zwaluwen sloegen onmiddellijk alarm en we zagen de havik aan de horizon verdwijnen, begeleid door een kwetterende wolk zwaluwen.

Havik uit kippenhok terug vrij...


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!