Havikmoord...

Afgelopen dagen werden we tot tweemaal toe geconfronteerd met de illegale praktijken van jagers/stropers.

Het begon vorige week toen we naar een tuin in Lommel werden geroepen. Daar zat al sinds 's morgens een roofvogel in een boom die maar niet leek weg te vliegen. Twee medewerkers gingen een kijkje nemen en slaagden erin de havik met afhangende vleugel te vangen. Terug in Opglabbeek werd de vleugel gecontroleerd onder de röntgenmonitor en werd duidelijk wat het probleem was: de vogel was doorzeefd met hagelbolletjes. Die hadden het bot in zijn vleugel op twee plaatsen verbrijzeld. De vogel overleed jammer genoeg enkele uren later.

Ook vanmorgen werd er een havik opgehaald in Maasmechelen. Die was in een kippenren terecht gekomen en de eigenaar was zo vriendelijk de vogel te bevrijden. Toen de roofvogel echter niet wilde wegvliegen bleek die gekwetst te zijn. De vogel was ook geschoten en had er een gebroken vleugel aan overgehouden. Voorlopig verblijft de havik ter observatie op onze intensive careafdeling. Wanneer de vogel gestabiliseerd is kan de breuk operatief gespalkt worden.

Waarschijnlijk is deze havik enige tijd geleden beschoten en heeft de vogel met zijn gebroken vleugel sindsdien niet meer kunnen jagen. In een wanhopige poging om niet van honger om te komen heeft hij zijn toevlucht gezocht tot een kippenren.

Album 'Havikmoord'

Havikmoord...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..