Heksenjacht op vossen?

Als ik hoor wat onze Minister van Leefmilieu wil gaan doen met de jachtreglementering van de vos lijken we terug naar de middeleeuwen te gaan. Toen waren het de heksen waar jacht op werd gemaakt en die, zonder logische argumenten, werden verbrand of verdronken. Zo wil Minister Schauvliege de jacht op de vos in heel Vlaanderen gaan uitbreiden.Aanleiding zijn dé vossenhaters bij uitstek: de jagers. Die hebben dankzij een slim systeem de minister weten te beïnvloeden. Ze vroegen immers aan iedereen wiens pluimvee werd gedood, klacht neer te leggen bij hun burgemeester. Die brave man moest dan op zijn beurt bij de minister gaan klagen. Zo lijkt het probleem natuurlijk bijzonder groot, maar wat is nu de waarheid achter deze hetze?

De pluimveehouders worden, zonder dat ze het beseffen, voor de kar van de jagers gespannen. Want wil je de pluimveehouders echt op een duurzame en wetenschappelijk verantwoorde manier helpen is de slogan 'beter voorkomen dan genezen' de enige juiste oplossing. Je kan je kippen immers op afdoende manier beschermen tegen vossen. Een stevig afgesloten nachthok voor 's nachts en een anti-vossen omheining doet wonderen. Binnen justitie heeft men deze denkwijze al jaren onder de knie. Daar is het bijna logisch dat je auto gestolen kan worden, als je hem niet op slot doet.

Bovendien is het niet altijd de vos geweest die kippen pakt. Ook steenmarters, ratten of honden zijn vaak verantwoordelijk. Soms kan het nog gekker, zo vingen we eens een 3m lange tijgerpython uit een kippenren. Het serpent had al 3 kippen naar binnen geslokt. Uiteraard kan de vos in sommige gebieden voor problemen zorgen. Zo begrijp ik de bezorgdheid omtrent onze weidevogels. Daar kan een vos inderdaad schade toebrengen. Maar in werkelijkheid hebben wij mensen voor de meeste schade gezorgd. Door het verloren laten gaan van geschikt leefgebied!

Een niet wetenschappelijk gefundeerde heksenjacht op de vos en dit over het hele Vlaamse grondgebied, is toch echt niet nodig. Daarom slaan wij samen met andere natuurverenigingen (Vogelbescherming Vlaanderen, Natuurpunt) de handen in elkaar en springen we op de bres om onze vossen te behoeden voor Middeleeuwse vervolgingen... Onze slogan is dan ook: Samenleven met de vos... YES WE CAN!

Heksenjacht op vossen?

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..