Het is weer ree-tijd!

29 april 2020

Het is weer ree-tijd!

De echte reebronst is voor in de zomer, maar er beweegt momenteel heel wat in de reeënpopulatie. Jonge reeën worden geboren, de mannetjes worden zenuwachtig, zoeken naar vrouwtjes of jagen elkaar weg. En door die bewegingen komen heel wat reeën in de problemen.

Door de corona-maatregelen zien we gelukkig minder verkeersslachtoffers dan andere jaren in deze periode, dus dat is goed nieuws voor onze nachtpermanentie, die minder vaak uit hun bed worden gebeld...

Maar dagelijks moeten we wel de baan op om reeën weg te vangen. Dieren lopen 's nachts rond op zoek naar voedsel, wandelen door een openstaande poort van een tuin of bedrijventerrein binnen, en wanneer 's morgens de menselijke activiteit begint, raken de dieren zo in paniek dat ze de weg naar buiten niet meer terugvinden. 

Omdat reeën erg stressgevoelig zijn en meestal hevig tegen de omheining aanspringen om toch maar te kunnen ontsnappen, is snelheid erg belangrijk. We vertrekken dan ook onmiddellijk, gewapend met grote vangnetten waar we het paniekerig ree injagen. Indien mogelijk laten we het dier dan in de buurt van de vangplaats terug vrij. Enerzijds beperkt dit de stress, en anderzijds kent het ree de omgeving.

Vandaag trokken we bijvoorbeeld naar de terreinen van Elia in Genk. Een ree had zich door de poort gewrongen, belandde op de bedrijfssite en raakte er op eigen kracht niet uit. Kijk hieronder naar een filmpje van de vangst!


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!