Hoe één slordige visser twee dieren verwondt...

25 juli 2020

Hoe één slordige visser twee dieren verwondt...

Vanmiddag slaagde het Natuurhulpcentrum erin om 2 ganzen in Heusden-Zolder te redden. De vogels werden het slachtoffer  van rondslingerend vismateriaal.

Het is een hardnekkig probleem: visdraden die langs de waterkant rondslingeren en watervogels verwonden.  Zo kregen we vanmorgen een telefoontje van een ongeruste dame uit Heusden-Zolder. Ze voert dagelijks de tamme ganzen die langs het kanaal leven en merkte op dat één van de dieren een vishaak in zijn oog had. Omdat dit toch wel een ernstig kwetsuur is, werd er een team ter plaatse gestuurd.

Gewapend met schepnetten, een kajak en brood slaagden ze erin de gewonde gans te vangen. Maar niet alleen dit exemplaar bleek het slachtoffer van een slordige visser, tijdens de vangactie ontdekten onze medewerkers een tweede gans met visdraad waarmee het dier vast hing aan de kade. Ook deze watervogel werd succesvol gevangen en meegenomen naar Oudsbergen.

Terug in het Natuurhulpcentrum konden beide vogels van hun marteltuigen verlost worden. De haak die in het oog van de gans zat, bleek een driedelige haak en om die los te krijgen moest er een stevige kniptang aan te pas komen. Gelukkig zat de haak net naast het oog van de gans en is het oog zelf weinig gekwetst. Beide vogels revalideren momenteel in het Natuurhulpcentrum...


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!