Honden aan de leiband aub

Afgelopen weken kregen we regelmatig zogenaamde 'hondenslachtoffers' binnen in het Natuurhulpcentrum. Vooral haasjes waren de pineut. De jonge haasjes berusten bij gevaar vaak op hun schutkleuren en blijven stil zitten. Op die manier kan een loslopende hond gemakkelijk de jonge dieren aanvallen. De hond hoeft zelfs niet eens te bijten. Door het dier in zijn muil te houden of zelfs te likken, bestaat de kans dat de moederhaas haar jong gaat verstoten wegens de hondengeur.

Haasjes die effectief gebeten worden, halen het vaak niet en sterven enkele dagen na hun opname in onze dierenkliniek. Dit exemplaar werd gelukkig niet al te ernstig gebeten en wordt nu verder door onze dierenverzorgers grootgebracht. Het grootbrengen van jonge dieren is specialistenwerk. Begin er dan ook nooit zelf aan.

Wie een jong haasje aantreft en twijfelt of het dier in de problemen zit, neemt best contact op met een opvangcentrum voor wilde dieren voor advies. Jonge haasjes worden immers geboren in een 'leger', een ligplaats op de grond. Ze kunnen vrijwel onmiddellijk zien en rondlopen. Ze lijken op het eerste zicht hulpeloos of verlaten, maar zijn het in werkelijkheid niet. Moederhaas komt maar enkele keren per etmaal naar haar jongen om ze te zogen...

We vragen dan ook iedereen om komend voorjaar volgende richtlijnen na te streven:

* jonge dieren enkel aanraken of oprapen indien ze daadwerkelijk gewond of ziek zijn.
* Houd honden aan de leiband. Zelfs een lik van een hond kan een jong dier in de problemen brengen.
* Bij twijfel, contacteer je best een opvangcentrum in je buurt. 

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..