IJsduiker zwaar gewond door visdraad...

De IJsduiker die nu al enige tijd op het Kempisch kanaal te Geel vertoeft, wordt momenteel verzorgd in het Natuurhulpcentrum.

Terwijl onze medewerkers in Rutten bij Tongeren bezig waren met het vangen van een ontsnapte Lama kwam in Opglabbeek de oproep voor de IJsduiker binnen.

Een visser had de vogel aan zijn lijn gekregen en er was dringend een kayak of boot nodig om de vogel te vangen. Omdat onze interventieploeg moest vertrekken van uit Tongeren en eerst nog een kayak moest gaan halen in Opglabbeek werd de hulp van de brandweer van Geel ingeroepen.

Deze mensen slaagden er vrij snel in om de onfortuinlijke vogel te vangen. Een half uurtje daarna konden we de vogel overnemen van de brandweer. De vishaak hing vast in de borst van de vogel, maar veel erger is de pootkwetsuur.

Waarschijnlijk heeft de vogel in zijn poging om los te komen op zeker ogenblik de visdraad rond zijn poot gewikkeld gekregen. De draad veroorzaakte een diepe snijwonde net op het pootgewricht.

Het gewrichtskapsel, enkele pezen en bloedvaten raakten zwaar beschadigd. We zullen het uiterste proberen om deze zeldzame wintergast te redden.

IJsduikers overwinteren in Europa en verblijven in de zomer in Noord Amerika en IJsland.
 

IJsduiker zwaar gewond door visdraad...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..