ijsjes!

7 augustus 2020

ijsjes!

Warm, warmer, warmst.... De hittegolf bereikte vandaag zijn piek met temperaturen tot 37 graden. Het is puffen en blazen, ook voor de wilde dieren. We zien een duidelijke toename van het aantal dieren dat met oververhittingsverschijnselen wordt binnengebracht. Vooral jonge vogels (tweede nesten)  komen in de problemen. Het is veel te warm om nog langer met broers en zusjes in één nest te zitten. Om te ontsnappen aan de hitte springen ze dan veel te vroeg uit hun nest.

Java-aap met fruitijsje 

Bruine beer met een ijsblok vol zalm

Ook voor de dieren in het Natuurhulpcentrum is het natuurlijk erg warm. We zorgen uiteraard voor lekker fris drinkwater en sommige dieren krijgen zelfs ijsjes: fruitijsjes voor de apen, zalmijsjes voor de beren en kippenijsjes voor de leeuwen en de tijger. Deze vorm van 'enrichment' zorgt ervoor dat de dieren afkoelen en zich ook even kunnen amuseren met een blok ijs. Vooral de beren zijn ongeduldig en willen zo snel mogelijk aan hun zalm beginnen. Ze voeren dan ook de meest uiteenlopende technieken uit om het ijs te kraken. Heel leuk om te zien...

Berberaap met een fruitijsje 

En om ook onze tuinvogels een handje te helpen, roepen we op om een schaaltje water in de tuin te zetten. Voor de plaatsing van de waterschaal, zorg je er best voor dat de vogels een goed zicht hebben op hun omgeving wanneer ze komen drinken en baden. Met hun natte veren kunnen ze immers minder goed vliegen. Als ze een belager dan tijdig zien aankomen, kunnen ze zich uit de voeten maken.


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!