Illegaal dierentransport onderschept...

Vandaag werd door de Dienst Dierenwelzijn van de Federale Overheid een illegaal dierentransport op het nippertje onderschept.

Zo stonden er 7 neusberen en 3 stekelvarkens klaar om morgen verzonden te worden naar Dubai. De dieren werden aangetroffen bij een landbouwer in Henegouwen. De man had de stekelvarkens nog maar één dag. De dieren zaten dus eigenlijk in ‘transit’ te wachten op hun transport. De neusberen werden in erbarmelijke omstandigheden gehouden. Ze zaten met 7 in een kooi van amper 2m².

De dieren zijn in beslag genomen op basis van 2 wetten. Enerzijds de zoogdierenpositieflijst, een lijst met 42 zoogdiersoorten die een particulier nog mag houden. Op deze lijst staan alle ‘normale’ huisdieren als hond, kat, konijn maar ook paard, koe, geit,… Neusberen en stekelvarkens mogen uiteraard niet gehouden worden.

Anderzijds baseert de inbeslagnemende instantie zich ook op de Europese versie van de CITES-wetgeving. Deze wetgeving beoogt de bescherming van met uitsterven bedreigde diersoorten. De Stekelvarkens, die op bijlage A van deze regelgeving staan, kunnen enkel gehouden of getransporteerd worden onder strenge voorwaarden en mits vergunningen. De Henegouwse landbouwer had voor de dieren géén enkele vergunning.

Bedoeling is dat de dieren op termijn worden vrijgegeven zodat we op zoek kunnen naar een goede oplossing. Voorlopig verblijven de dieren in quarantaine totdat ze gezond worden verklaard. Dan kunnen ze in ruimere kooien gehuisvest worden.
 

Illegaal dierentransport onderschept...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..