In beslag genomen putters...

Enkele tientallen in beslag genomen putters konden na een kort verblijf in het Natuurhulpcentrum terug worden vrijgelaten.

Het vangen van zangvogels is gelukkig al een hele tijd verboden, maar toch blijven er mensen actief die deze vogeltjes willen roven uit de natuur, om ze voor grof geld te verkopen.

Geregeld ontvangen we in het Natuurhulpcentrum telefoontjes van mensen die, eventueel anoniem, melden dat er ergens een illegale vogelvanger actief is. Altijd nemen we dan contact op met het Agentschap voor Natuur en Bos. Deze instantie is gespecialiseerd om dergelijke vaststellingen te doen en wanneer er illegale praktijken vastgesteld worden, kunnen zij de vogels ook in beslag nemen.

Zo kregen we enige tijd geleden 25 in beslag genomen putters binnen in het Natuurhulpcentrum. De meesten waren met een illegale ring geringd. Om die gesloten voetring rond de poten te krijgen, gebruiken de vogelzwendelaars allerlei technieken waarbij de poten van de vogels vaak zwaar gekwetst worden. De illegale ringen werden verwijderd en onze ringer voorzag de putters zonder pootkwetsuur van een nieuwe wetenschappelijke ring.

Omdat de vogels al lange tijd in een kleine kooi zaten, mochten ze eerst enkele dagen aansterken in het Natuurhulpcentrum. Na enkele weken waren de dieren terug fit genoeg en werden ze langs de Maasvallei in een geschikt biotoop vrijgelaten.

Kijk hieronder naar een filmpje over de putters...

In beslag genomen putters...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..