Inheemse reptielen...

Deze week ving het Natuurhulpcentrum twee inheemse reptielen op: een ringslang en een hazelworm.

Onze terraria zitten momenteel overvol exotische reptielen die door mensen als huisdier werden gehouden, maar gelukkig kunnen we af en toe ook inheemse reptielen helpen. Deze week kregen we er twee binnen: een hazelworm en een ringslang.

De ringslang werd door mensen in hun rugzak gevonden na een avontuurlijke wandeltocht in de Ardennen. Ze wisten niet wat ze met het diertje moesten aanvangen, dus brachten ze het naar ons.

Ringslangen, die te herkennen zijn aan hun gele ring rond de nek, komen op verschillende plaatsen in de Ardennen nog voor. In Vlaanderen bevindt de grootste populatie zich in natuurgebied De Zegge in Geel. Eén van onze medewerkers brengt de jonge slang deze week nog naar een geschikt leefgebied. Deze slangen komen vooral voor in vochtige biotopen, waar ze aan de oevers van het water jagen op kikkers en salamanders. Jonge dieren, zoals ons exemplaar, eten vooral kikkervisjes, regenwormen en andere kleine diertjes.

Ringslangen zijn absoluut ongevaarlijk voor mensen. Toch hebben ze kleine giftanden die achteraan de bek staan ingeplant. De prooi komt in contact met deze tanden wanneer hij al in de bek zit, en naar de keel gaat. Nog speciaal aan de ringslang is dat hij zich, wanneer hij opgeschrikt wordt, dood kan houden. Ook kan hij dan enorm hard stinken.  Deze trucjes zorgen ervoor dat hij toch vaak kan ontkomen als hij opgemerkt is door roofdieren.

De hazelworm kwam dan weer uit Luik. Een schipper vistte het dier uit de Maas, en dacht dat hij een slang gevangen had. Een medewerker van het Natuurhulpcentrum haalde het dier op en zag dat het een hazelworm was. Hazelwormen zien er wel uit als slangen, maar zijn eigenlijk pootloze hagedissen. Ze kunnen, net als vele andere hagedissen, hun staart afwerpen om te ontkomen aan roofdieren. Ook deze dieren zijn totaal ongevaarlijk, en leven voornamelijk van spinnen, regenwormen en slakken. De hazelworm is ondertussen al in een geschikt gebied terug vrijgelaten.

Album 'Verschillende inheemse reptielen en amfibieën'

Hier vindt U enkele foto's van inheemse reptielen en amfibieën.

Inheemse reptielen...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..