Intensive Care vol gierzwaluwen...

Dagelijks worden er verschillende jonge gierzwaluwen binnengebracht. Gelukkig kon een deel van hen al terug worden vrijgelaten.

Gierzwaluwen zijn echte koningen van de lucht. Vaak zie je ze in steden in groep rondvliegen, terwijl ze hun kenmerkende sriee-roep laten horen. Tijdens deze vlucht zijn ze op zoek naar rondvliegende insecten. In de broedperiode vangen ze met hun opengesperde grote snavels tot 10.000 insecten pér dag!
Broeden doen ze meestal in holtes in gebouwen. Tijdens broedperiodes kan het gebeuren dat er door slecht weer weinig voedsel te vinden is. De ouders kunnen hun jongen dan verlaten voor soms wel meer dan een week. Ze gaan dan op zoek naar plaatsen met meer voedsel. De jongen gaan gedurende die tijd in een soort “winterslaap”, waarbij hun hartslag daalt en ze minder actief worden! De oudervogels verzamelen het verzamelde voedsel in hun keel in een soort voedselbal, die resten van meer dan 500 insecten kunnen bevatten.

Na ongeveer 40 dagen vliegen de jongen uit. De dagen ervoor oefenen ze wat met hun vleugels tot die sterk genoeg zijn om te kunnen vliegen. En dan kan het nogal eens fout lopen.
Dagelijks staan mensen aan de deur met gevonden jonge gierzwaluwen die nog niet goed kunnen vliegen. Na het binnenkomen plaatsen we de gierzwaluw in de voor hem passende leeftijdsgroep. Afhankelijk van die leeftijd krijgen ze van onze zorgouders elk uur of om de paar uur een speciale mengeling opgespoten, waarvan de vogels snel kunnen aansterken.

Zijn ze eenmaal volgroeid, dan worden ze geringd en kunnen we ze vrijgelaten. Tot nu toe konden we er al een 25-tal vrijlaten, en ongeveer 30 gierzwaluwen verblijven nog in onze Intensive Care-afdeling. Dit is opvallend veel in vergelijking met andere jaren.  

Na hun vrijlating blijven de zwaluwen nog even in België, maar eind juli vertrekken ze naar Afrika. Ze zullen de voglende 2 jaar niet meer in contact komen met de grond. Ze eten, slapen en drinken in de lucht. Na die twee jaar zijn ze zelf klaar om voor jongen te zorgen. Jongen die hopelijk niet te vroeg hun nest verlaten…

Intensive Care vol gierzwaluwen...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..