Internationale slechtvalk...

Deze week kregen we een vrij zeldzame roofvogel binnen in het Natuurhulpcentrum. Een slechtvalk met een gebroken vleugel werd vanuit een Nederlands vogelopvangcentrum overgebracht naar Opglabbeek. De valk droeg een Duitse wetenschappelijke ring, en een speciale ring met grote zwarte letters. Hierdoor kan het dier vanop afstand individueel herkend worden.

Slechtvalken, de snelste dieren op onze planeet trouwens, waren in de jaren ’60 bijna uitgestorven door bejaging en het gebruik van pesticiden .
Door het ophangen van nestkasten op hoge gebouwen of torens door verschillende natuurverenigingen doen de dieren het tegenwoordig terug erg goed. Groot was onze ontgoocheling dan ook toen we dankzij het röntgentoestel merkten dat de oorzaak van de vleugelbreuk een hagelbolletje was. Het zoveelste onschuldige jachtslachtoffer dus!

Zonde, maar dankzij een erg technische ingreep van de dierenarts staat het gebroken bot door middel van een pin terug op één lijn. Nu wacht de valk een lange revalidatie , waarna hij hopelijk terug vrijgelaten kan worden.
 

Internationale slechtvalk...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..