Interventies alom ...

Het warme weer van de voorbije dagen heeft een echte boost gegeven aan de natuur! En dat geeft ook meer werk voor het Natuurhulpcentrum, vandaar een boel interventies.

Vanmorgen reden we naar Hoeselt. Een ree zou er in en rond een leegstaand gebouw rondlopen. Nadat we ons net hadden opgezet, was het dier opeens spoorloos verdwenen. Na een tijdje zoeken hadden we het ree terug gevonden. Het had zich om de een of andere reden tussen 2 betonnen muren weten vast te zetten. Gelukkig waren we met 'smalle' medewerkers op pad en hebben we met veel moeite het ree tussen de muren kunnen uithalen. Het ree kon direct vrij op een grote akker in de buurt.

Dan was het de beurt aan de vogels! Een wilde eend en haar kroost van 11 kuikens zaten op het terras van een restaurant in hartje Hasselt. Interventies zoals deze verlopen meestal zonder moeite: eenmaal je de moeder hebt, volgen de kuikens vanzelf. Het gezinnetje kon in de buurt in de natuur terug worden vrijgelaten.

De 2e stop was Zonhoven om vogels uit een schouw te redden. Elk jaar hebben we een hele resem van zulke interventies: de vogels zijn op zoek naar een goede nestholte en tuimelen dan per ongeluk in de schoorsteenpijp. Een simpel ijzeren roostertje kan al veel leed voorkomen! Dit desbetreffende dak was makkelijk te beklimmen en met de nodige voorzichtigheid konden we 2 kauwen uit de schouw vissen. Nog vlug een roostertje op de schouwopening en klaar is kees! De kauwen kwamen mee naar het Natuurhulpcentrum voor verdere verzorging.

Op de terugweg werden we naar de Zuid-Willemsvaart in Dilsen gestuurd. Een scholier had op zijn terugweg een zwarte kraai die in een boom verstrikt zat gezien. Het was voorlopig raden hoe hoog de vogel hing, we hadden bijvoorbeeld geen lange stokken bij om een net op te plaatsen. Ter plaatse aangekomen zagen we dat de vogel nog binnen bereik hing, niet ver boven het water. Een van onze medewerkers kon op het dak van onze bestelwagen staan en met een schepnet de vogel en de draad uit de boom halen. De draad die rond de vleugel zat was een visdraad met het haakje er nog aan. Op het eerste zicht leek de zwarte kraai in orde maar voor de zekerheid houden we hem een paar dagen in onze intensive care afdeling ter observatie.

Interventies alom ...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..