Jager schiet grote zaagbekken uit de lucht...

Sinds gisteren verblijft er een grote zaagbek met schotwonden in het Natuurhulpcentrum. De zeldzame en beschermde watervogel werd in Heppeneert (Maaseik) voor het oog van een getuige uit de lucht geschoten door een jager.

Het was een wandelaar die vanop de Nederlandse kant van de Maas getuige was van het schietincident. De man zag een groepje van 4 grote zaagbekken laag over de Maas vliegen. Plots weerklonken er geweerschoten en storten 2 vogels neer in het water. De jachthond plukte één exemplaar uit de Maas en bracht die naar zijn baasje. Die keek onbewogen naar de bloedende vogel, en liet het zwaargewonde dier aan zijn lot over.

De betrokken jagers in actie, blijkbaar kon één van hen zich niet inhouden om een beschermde zaagbek te schieten.

Een van onze medewerkers vond de zwaar gewonde vogel 

De getuige besefte onmiddellijk dat er iets illegaals gebeurd was en slaagde erin om enkele foto's te maken. Het verhaal werd gedeeld op de website www.waarnemingen.be en binnen besloten vogelmailgroepen. Het was een medewerker van het Natuurhulpcentrum die op zondagavond als eerste aan de alarmbel trok en de Natuurinspectie van het Agentschap Natuur en Bos verwittigde. De inspecteurs namen de volgende morgen contact op met de getuige en vroegen het Natuurhulpcentrum te helpen bij het zoeken naar de gewonde vogel.

De zoektocht naar de geschoten zaagbek was succesvol. Er werd een vrouwelijke vogel terug gevonden. De röntgenfoto die in het Natuurhulpcentrum  werd gemaakt is duidelijk: de vogel zit vol met hagelbolletjes. Twee gebroken vleugels en een gebroken poot was het verdict. De zaagbek wordt ondertussen gestabiliseerd en de dierenartsen bekijken momenteel de mogelijkheden tot operatie, maar de verwondingen zijn bijzonder ernstig.

Gelukkig kon de dader reeds geïdentificeerd worden. Het zou om een jonge jager gaan. Het is momenteel nog gissen naar de beweegreden van de jager. Heeft hij de soort niet herkend? Dan scheelt er toch wat aan de kennis die de jagers meekrijgen tijdens hun jachtopleiding. Bovendien is de zaagbek een vogel die je, volgens ons, onmogelijk met een bejaagbare soort kan verwarren. Was het dan toch kwaad opzet en was dit dan toevallig de eerste keer dat de jager over de schreef ging?

Hetgene ons nog het meest tegen de borst stuit, is de lakse houding van de man tegenover een zwaar gewonde vogel. Is dat dan weidelijk jagen: een beschermde vogelsoort schieten en die vervolgens zwaar gewond en voor dood achter laten?


Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..