Jagers op de fiets...

Gewoonlijk hebben we heel wat commentaar op de persberichten die de Hubertus Vereniging Vlaanderen de wereld instuurt, maar voor een keer staan we volledig achter hun nieuw initiatief.

Ze gaan hun jachtgeweer voor de verandering ter zijde laten en gaan de sportieve tour op. Een team van 30 jagers gaat de HVV (Hubertus Vereniging Vlaanderen)  vandaag vertegenwoordigen tijdens de Ronde van Vlaanderen. Een prachtig initiatief want normaal zouden de heren die dag waarschijnlijk bos en veld afschuimen op zoek naar een doelwit om af te schieten. Hoewel de normale jacht op dit moment niet open is, weten jagers toch altijd wel een manier te vinden om toch te mogen jagen. Bijzondere bejaging noemt men dat dan...

De jagerij probeert met deze actie duidelijk te maken hoe belangrijk ze het vinden om goede relaties te onderhouden met de andere gebruikers van onze natuur: wandelaars, fietsers, ruiters,... Maar wat de heren jagers vergeten is om niet alleen respect te hebben voor de medegebruikers van onze natuur, maar ook voor de bewoners ervan! Onder het mom van natuurbehoud worden jaarlijks immers tienduizenden dieren afgeschoten, niet echt respectvol dus.

Bovendien willen ze het grote publiek wijzen op de prachtige natuurgebieden die de Ronde van Vlaanderen doorkruist. Deze gebieden zijn, volgens hen, zo waardevol dankzij de inspanningen van de jagers. Wat ze er echter niet bij vertellen is dat ze hun jachtrevieren enkel en alleen inrichten met oog op de bejaagbare soorten. De houtkanten, akkerranden en bomenrijen die ze aanplanten moeten er over enkele jaren voor zorgen dat er meer fazanten, patrijzen, reeën... te schieten zijn. Ze leveren inspanningen in de natuur en willen er naar eigen zeggen ook iets voor terug. Daartegenover staan de echte natuurbeschermers die met hart en ziel hun gebieden proberen in te richten ZONDER er iets voor terug te willen.

Alleszins hopen we dat vele jagers het voorbeeld van de HVV'ers volgen en vanaf nu elke zaterdag de fiets op kruipen in plaats van te gaan jagen. Dan is het tenminste één dag van het weekend rustig in onze natuur...

Jagers op de fiets...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..