Jan-van-gent in het Natuurhulpcentrum...

Zondag werd door een medewerker van het Natuurhulpcentrum een verzwakte jan-van-gent opgehaald in de haven van Antwerpen. Het dier was op een containerschip terechtgekomen.

Zondag kregen we een telefoontje vanuit de haven van Antwerpen. Bij het leegmaken van een containerschip bleek een jan-van-gent als verstekeling meegereisd te zijn. Het dier was erg verzwakt en had dringende verzorging nodig. Eén van onze medewerkers (Jan-van-Bocholt...) ging de jan-van-gent ophalen.

Het gebeurt wel meer dat verzwakte vogels een schip gebruiken als tijdelijke rustplaats. Deze jan-van-gent was echter te verzwakt om verder te vliegen.

Aangekomen in het Natuurhulpcentrum werd de vogel uitgebreid onderzocht door onze dierenarts. Enkele keren per dag wordt nu een speciale oplossing om aan te sterken ingespoten, en wordt er handmatig vis opgeduwd.

Jan-van-genten zijn de grootste Europese zeevogels, en zijn verwant aan pelikanen. Het zijn erg spectaculaire jagers die na het ontdekken van een prooi pijlsnel naar beneden duiken. Net voor het raken van het wateroppervlak trekken ze hun vleugels samen, zodat ze perfect gestroomlijnd het water inglijden.

In België worden ze geregeld aan de kust gezien, maar broeden doen ze hier niet. Dit doen ze op rotseilanden voor  de kust van noord-west Frankrijk.

Onze jan-van-gent zal een tijdje hier moeten blijven tot hij terug volledig is aangesterkt. Daarna kunnen we hem hopelijk terug in zijn natuurlijke omgeving, de open zee, terug vrijlaten!

Album 'Verzwakte jan-van-gent'

Deze jan-van-gent was erg verzwakt op een containerschip terechtgekomen. In het Natuurhulpcentrum werd hij onderzocht door onze dierenarts.

Jan-van-gent in het Natuurhulpcentrum...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..