Jan-van-gent opgevangen...

20 juli 2011

Jan-van-gent opgevangen...

Zondag werd een jan-van-gent opgehaald in Bocholt. Deze zeevogel lag verzwakt op een oprit.

Zondag kregen we een telefoontje uit Bocholt. "Er zit een grote witte vogel met een lange bek en blauwe ogen op onze oprit, en hij kan niet meer vliegen", klonk het.

Sabine en Dennis, twee zondag-vrijwilligers, trokken gewapend met een net naar Bocholt. Daar aangekomen bleek de mysterieuze vogel een jan-van-gent te zijn! Dit zijn typische zeevogels die in principe nooit het binnenland opzoeken.


Deze vogel was waarschijnlijk door het slechte weer afgedwaald, vond niet genoeg voedsel en raakte daardoor verzwakt. Voorzichtig werd de vogel in een donkere kist geplaatst, zodat het dier al wat kon kalmeren.

In het Natuurhulpcentrum kreeg de vogel eerst wat onderhuids vocht toegediend om aan te sterken. Iets later, toen de vogel wat bekomen was van de eerste shock, werd ook een vis opgeduwd. Hoe dit in zijn werk gaat kan je hieronder zien. Dit wordt nu verschillende malen per dag herhaald, tot we de vogel naar het opvancentrum in Oostende overbrengen. Hier hebben ze veel meer ervaring met de opvang van zeevogels, en bovendien zijn daar de nodige waterbassins aanwezig om de vogel terug "waterdicht" de krijgen.

Dit is erg belangrijk, aangezien jan-van-genten als een pijl tot enkele meters diep het water induiken, om daar op vissen te jagen. Daarom mogen er in het verenkleed zeker geen plekken aanwezig zijn waar water tot op de huid kan doordringen. Dit zou er voor kunnen zorgen dat de vogel onderkoeld raakt en opnieuw helemaal verzwakt.

Als alles meezit wordt de vogel vandaag of morgen overgebracht. We hopen natuurlijk dat hij daarna snel terug kan worden vrijgelaten!

Jan-van-gent uit Bocholt from Natuurhulpcentrum Opglabbeek on Vimeo.

Jan-van-gent opgevangen...


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!