Jong berberaapje...

Op de luchthaven van Zaventem werd gisteren een jong berberaapje in beslag genomen door de douane. Toeristen probeerden het dier mee te smokkelen uit Marokko.

Enkele dagen geleden berichtten we nog dat Lady, een jong berberaapje, naar Stichting Aap in Nederland mocht vertrekken. Vandaag werd de leeggekomen quarantainekooi al terug ingenomen door alweer een nieuw aapje!

Op de luchthaven van Zaventem betrapte de douane gisteren enkele reizigers die in hun handbagage illegaal een berberaapje probeerden mee te smokkelen uit Marokko. Het aapje werd onmiddellijk in beslag genomen, en het Natuurhulpcentrum werd gecontacteerd.

Vandaag werd het aapje opgehaald in het vogelopvangcentrum van Anderlecht, waar het dier de nacht had doorgebracht.
Het berberaapje is amper enkele maanden oud, en werd uit een wilde berberapengroep weggevangen, wat voor een erg groot trauma zorgt bij zowel het jonge aapje als de hele berberfamilie. Daarom proberen we de quarantaineruimte zo gezellig mogelijk in te richten, zodat het jong zich toch wat op zijn gemak voelt.

Als gevolg van het illegaal vangen van kleine berberaapjes is de wilde populatie berberapen de laatste 30 jaar met maar liefst 50 tot 80% afgenomen! Voor elke aap die verkocht wordt, moet er weer een nieuwe gevangen worden. Ondanks alle waarschuwingen blijven er spijtig genoeg nog altijd domme toeristen die denken dat een aapje een leuk huisdier is, en hiervan zijn de apen uiteindelijk het grote slachtoffer!

Jong berberaapje...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..