Jonge beer opgevangen...

Sinds vannacht verblijft er een jonge bruine beer in het Natuurhulpcentrum. Het dier is afkomstig van een dierenpark in de Spaanse Pyreneeën.

Meer dan een jaar geleden werden er in het zuiden van Spanje vier volwassen beren in beslag genomen door de overheid.

De dieren zaten in verschrikkelijke omstandigheden bij een particulier. Het viertal werd overgebracht naar de dierentuin Lacuniacha, gelegen in de Pyreneeën. Een van de in beslag genomen beren bleek echter zwanger en er werd een jong beertje (mannetje) geboren. De dierentuin wilde eigenlijk niet kweken met de beren en ze hadden bovendien onvoldoende accommodatie om vier volwassen beren en een jong te huisvesten. Het probeem werd nog groter toen een van de volwassen mannetjes erg agressief werd naar het jonge beertje.

De Spaanse overheid en een Spaanse dierenbeschermingsorganisatie gingen dringend op zoek naar een oplossing voor het jonge beertje. Na een lange zoektocht kwamen ze bij het Natuurhulpcentrum terecht. We besloten het jonge beertje tijdelijk op te vangen.

Zondagnamiddag vertrok een driekoppig team van het Natuurhulpcentrum richting Spanje om het berenjong op te halen. Dinsdagmorgen werd er afgesproken in het Lacuniacha dierenpark waar de dierenarts het beertje verdoofde en de Spaanse CITES dienst ondertussen de nodige administratie in orde maakte. In de vroege namiddag vertrok onze ploeg terug richting België. Ze arriveerden afgelopen nacht rond 1u30 in Opglabbeek. Omdat het beertje onderweg in slaap was gevallen en nog steeds lag te slapen, werd besloten het dier vanmorgen pas uit te laden.

Ondertussen verkent het beertje zijn nieuwe verblijf. Ondanks de koude heeft hij al verfrissing gezocht in zijn waterbassin en klom hij al tot aan het dak van zijn kooi. Het dier werd 'Berros' gedoopt, dat is Jommekes-Spaans voor beer.

Jonge beer opgevangen...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..