Jonge bosuilen...

9 april 2016

Jonge bosuilen...

Na de eerste jonge zoogdieren, beginnen nu ook de eerste vogeljongen binnen te komen.

Hoewel een maandje later dan andere jaren, zijn de bosuilen samen met de houtduiven en Turkse tortels, de eerste jonge vogels die elk jaar in het Natuurhulpcentrum worden opgevangen. Gisteren kregen we het eerste uilskuiken binnen, vandaag het tweede. Ze vormen de voorbode van honderden jonge vogels van allerhande soorten die elk jaar onze couveuses en vliegkooien bevolken.

Afhankelijk van de soort moeten de jonge vogels meerdere keren per uur, of om de 2, 3, 4 of 6 uur de juiste voeding krijgen. Een titanenwerk, waarbij we gelukkig kunnen rekenen op de hulp van heel wat trouwe zorgouders!

Dat bosuilen altijd zo vroeg op het jaar broeden (soms zelfs al in januari) heeft een logische verklaring. Bosuilen zijn, zoals de naam het zegt, vogels die in bos jagen. Dit is natuurlijk heel wat makkelijker als er nog maar weinig bladeren aan de bomen hangen, zodat muizen of slapende vogels makkelijker ontdekt kunnen worden.

De twee jonge bosuilen krijgen nu meerdere keren per dag stukjes muis of kuiken, maar naarmate ze ouder worden zullen ook zelf moeten leren jagen op muizen. Dit zal dan gebeuren in onze grotere vliegkooien, zodat ze optimaal worden voorbereid op hun vrijlating in september!

Jonge bosuilen...


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!