Jonge buizerds in het centrum opgevangen...

Zondag moest het Natuurhulpcentrum uitrukken naar de haven van Antwerpen.
Hier was men een groot stuk bos aan het wegzagen, bestemd voor de industrie.

Tijdens het rooien van de bomen merkten de arbeiders een buizerdnest op in een hoge boom. De houthakkers bleken diervriendelijk te zijn, want er werd besloten om het nest voorlopig onaangeroerd te laten. Ze gingen verder met hun werk maar spaarden een stukje bos waar het nest zich bevond, in de hoop dat ze tegen het einde van de werken wel groot genoeg zouden zijn om weg te vliegen.

Helaas voor de kleine buizerds was dit niet het geval. De arbeiders moesten het stukje gespaard bos onder druk van de opdrachtgever nu echt omzagen, nest of geen nest. Ze besloten de hulp van ons centrum in te roepen.

Enkele medewerkers gingen ter plaatse en na wat stuntwerk kon Bart, onze beste klimmer, het nest veilig en wel naar de begane grond halen. Er bleken 3 buizerdjongen in te zitten. Ze werden meegenomen naar Opglabbeek en zullen nu met de hand groot gebracht worden tot ze groot en sterk genoeg zijn om hun vleugels uit te slaan in de vrije natuur.

Daarvoor moeten ze zich eerst bewijzen in onze grote vliegkooien, waar ze hun vliegkunsten kunnen oefenen en perfectioneren. Ze moeten immers 100% perfect kunnen vliegen voor ze los mogen. buizerds die minder goed vliegen zullen immers niet zo goed kunnen jagen als hun 'wilde' soortgenoten.

Er wacht hen hopelijk nog een mooie toekomst, ook al is dat moeilijk in een wereld waar dieren steeds opnieuw moeten wijken voor de mens. Toch hebben we respect voor de bosarbeiders die zich de moeite getroost hebben om te wachten tot het allerlaatste moment om het nest te verwijderen. Zij verdienen wat ons betreft een dikke pluim.
 

Jonge buizerds in het centrum opgevangen...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..