Jonge dieren...

De lente is begonnen, en we zullen het geweten hebben. De traditionele jaarlijkse stroom jonge dieren komt langzaam aan weer op gang.
De eerste hulpeloze sukkelaartjes zitten reeds knusjes in onze couveuses, en het zullen allerminst de laatsten zijn.

Er werden reeds eekhoorntjes, konijntjes en haasjes binnengebracht, die allen op geregelde tijdstippen hun papje en hun brokje moeten krijgen.
Klinkt leuk, maar het wordt al gauw een titanenwerk als je een massa zorgenkindjes moet verzorgen die allen tegelijk honger hebben.

We weten dat de toevloed nu enkel nog gaat toenemen. Tegen juni barst onze intensive care letterlijk uit haar voegen onder de druk van tientallen jonge diertjes, die allemaal hun speciale behoeften hebben. We zijn dan met minimum 2 mensen van 's morgensvroeg tot 's avonds laat in de weer om al die mondjes en bekjes te vullen.

Helaas horen de meeste van die jonge dieren niet thuis in onze couveuse!
Ze worden gevonden door overijverige mensen die die jonge dieren té snel als 'hulpeloos' of 'ziek' klasseren, ook al zijn ze kerngezond!

AFBLIJVEN VAN JONGE DIEREN is dus de grote boodschap!!!
Jonge dieren lijken vaak hulpeloos of verlaten. De ouders zijn echter meestal in de buurt. Geef jonge dieren de kans te leren lopen of vliegen.
Jonge vogels bijvoorbeeld 'vallen' niet uit hun nest, maar springen er meestal zélf uit in een eerste poging om te leren vliegen. Laat ze rustig doen en geef hun de tijd om hun leerschool af te ronden.

Een vaak gehoord excuus van mensen, om de jonge dieren tóch op de nemen is de kat. "Jamaar hier zitten poezen!" klinkt het dan vaak. De poes is echter geen reden om wilde dieren uit de natuur te ontvreemden. Er zitten immers overal poezen!
De kat naar het asiel brengen is even onozel als een perfect gezond wild dier in een opvangcentrum 'dumpen'.

Mocht er toch nog enige twijfel bestaan, geven wij graag enkele tips wanneer jonge dieren echt uw hulp nodig hebben. U kan deze tips hier vinden of u kan bellen naar 089/85.49.06.

Eérst nadenken of bellen alvorens een jong dier op te nemen. Daar bespaar je ons én de dieren een hoop ellende mee.

Maar vooral: Jonge dieren, afblijven!
 

Jonge dieren...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..