Jonge jan-van-gent

Deze week ving het Natuurhulpcentrum een verzwakte jonge jan-van-gent op. Deze prachtige zeevogels worden maar erg zelden in het binnenland opgemerkt.

Gisteren stond de politie van Alken aan de deur met een grote kartonnen doos. In de doos zat een jonge jan-van-gent! Deze zeevogels zijn verwant aan pelikanen, en worden maar erg zelden in het binnenland gezien.

Normaal zijn jan-van-genten, buiten hun zwarte vleugelpunten, volledig wit, maar jonge dieren zijn bruin-zwart met prachtige witte vlekjes. De vogel is erg verzwakt, en omdat we niet zo heel veel ervaring hebben met deze dieren wordt hij morgen overgebracht naar het vogelopvangcentrum van Oostende om verder te revalideren.

Jan-van-genten zijn echte viseters die op spectaculaire wijze het zeewater induiken om op de vis te kunnen jagen. Broeden doen ze in kolonies op rotsige eilanden voor de kust.

We hopen natuurlijk dat "onze" jan-van-gent na enkele weken terug vrijgelaten kan worden. We houden u alleszins via deze website zeker op de hoogte!

Jonge jan-van-gent

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..