Jonge kerkuilen gered uit te slopen gebouw

Vanmorgen werden drie jonge kerkuilen uit hun nest gehaald in het centrum van Peer.

Daar broedt al heel wat jaren een kerkuilenkoppel onder het dak van basisschool 'De Kloostertuin'.  Door de herinrichtingswerken van de schoolterreinen in Peer centrum, zijn al verschillende gebouwen afgebroken. Het gedeelte met de uilen werd zo lang als mogelijk gespaard van de sloop, maar gezien ernstige veiligheidsoverwegingen, moest het gebouw met het uilennest nu dringend gesloopt.

Er werden verschillende opties bekeken. Een herlokalisatie van het nest was natuurlijk de ultieme oplossing, maar daarvoor waren de jongen te klein. Bij verplaatsing van kerkuiljongen die nog niet roepen, zal de moeder hen niet vinden op de nieuwe locatie. Een andere optie was het vangen van de jongen en de moeder om ze samen in een nieuwe nestkast te plaatsen, maar moederuil bleek afwezig.

De enige oplossing was dus om de jongen mee te nemen naar het Natuurhulpcentrum. Met een hoogtewerker en gewapend met een breekijzer slaagden twee medewerkers erin het dak open te breken en werden zo de jongen in het nest bereikbaar. Het drietal kon veilig en wel geëvacueerd worden uit het te slopen gebouw. Ook drie jonge kauwen, die in de schoorsteen van de school zaten, werden gered.

Het uilentrio zal nu nog twee weken met de hand gevoederd worden. Wanneer ze wat ouder zijn, verhuizen ze naar een binnenkooi en uiteindelijk zullen ze leren vliegen en jagen in onze vliegkooien. Tegen september zullen ze er al uitzien als hun ouders en kunnen ze hun leven verderzetten in de vrije natuur.

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..