Jonge oehoes doen het goed!

29 oktober 2013

Jonge oehoes doen het goed!

We hebben heuglijk nieuws te melden over de twee jonge oehoes die we half oktober vrijlieten.

Half oktober lieten we twee jonge oehoes vrij. Beide dieren werden in juni als meer dood dan levende zielige uilskuikentjes gevonden. Eén van de oudervogels werd in de buurt van het nest zelfs dood terug gevonden.

In het Natuurhulpcentrum kregen ze verse muis, kwamen ze op krachten en konden ze zelf leren jagen. Half oktober waren de dieren volgens ons tiptop in orde om terug vrijgelaten te worden. Samen met de Nederlandse Dierenbescherming en Natuurmomenten werd een geschikte locatie gevonden. Het is altijd spannend om jonge wilde dieren vrij te laten die zelf nog nooit echt zelf hebben "geleefd" in de natuur, maar uit ringgegevens weten we dat ze toch een goede kans hebben om te overleven.

Omdat we nog maar heel zelden jonge oehoes hebben grootgebracht en vrijgelaten, werd er samen met de oehoewerkgroep in Nederland beslist dat het interessant zou zijn om deze dieren te voorzien van een zender. Wij zorgen voor de oehoes, de oehoewerkgroep betaalde de zenders. Deze zender stuurt elke 4 dagen een smsje met de gps-coördinaten waar het dier zich de voorbije dagen bevond. Op die manier kan perfect nagegaan worden of ze in leven bleven, hoe ze zich verspreiden, en of ze in de buurt van de vindplaats blijven.

Na twee weken hebben de vogels zich enkele kilometers verspreid van hun vrijlatingsplaats.. Dit is duidelijk te zien op onderstaand kaartje. Beide vogels zijn niet samengebleven, maar zitten nu op een zestal kilometer van mekaar. We kunnen er van uitgaan dat de jachtlessen in het Natuurhulpcentrum succesvol zijn gebleken, want beide dieren moeten in die paar weken toch al minstens een aantal keer zelf hebben gejaagd. We hopen natuurlijk dat dit succesverhaal verder blijft duren, we blijven via deze website iedereen natuurlijk op de hoogte houden!

Jonge oehoes doen het goed!


Wil je dit artikel delen?

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!