Jonge ooievaars...

Sinds kort verblijven er twee jonge ooievaars in het Natuurhulpcentrum. Beide vogels werden door onze collega's van de Nederlandse Dierenbescherming binnengebracht.

Eén ooievaar had een gebroken 'sleutelbeen' en zal nog enkele weken in revalidatie moeten blijven. Zijn vleugels zijn in de juiste positie gefixeerd waardoor de breuk kans krijgt te helen. Een gelijksoortige ingreep werd reeds succesvol uitgevoerd bij een wespendief die ondertussen al werd vrijgelaten.

De tweede ooievaar werd door de brandweer van Maastricht van het dak van een gebouw gehaald. De vogel is volledig verzwakt en had blijkbaar een 'noodlanding' moeten maken op een gebouw. Voor veel vogels zijn het zware tijden met de extreme droogte. Vochtige hooilandjes en moerassige weides die normaal krioelen van het leven, zijn momenteel immers opgedroogd. Een ooievaar eet het liefst amfibieën, grote insecten en knaagdieren en die zijn in onze verdroogde natuur momenteel moeilijk te vinden.

Bovendien hebben jonge vogels het de eerste maanden na uitvliegen per definitie moeilijk. Ze moeten namelijk voor de eerste keer op eigen benen (poten) staan en hebben nog maar weinig ervaring in het vangen van prooien en zoeken van water en schuilplaatsen.

Hopelijk krijgen we beide ooievaars terug op de been zodat ze in de nazomer kunnen worden vrijgelaten...

Jonge ooievaars...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..