Jonge slechtvalk uit Genk...

Vanmiddag werd er op het havenbedrijf van Genk een jonge slechtvalk opgehaald. De jonge roofvogel, afkomstig van een nestkast op de elektriciteitscentrale te Langerlo, was naar beneden getuimeld en kwam terecht op de scheepswerf.

Het dier werd op het Natuurhulpcentrum gecontroleerd op breuken, kwetsures en parasieten maar de conditie van het valkje bleek perfect in orde. Aangezien het altijd beter is om een gezonde jonge vogel door zijn eigen ouders verder te laten grootbrengen werd besloten de slechtvalk terug naar Genk te brengen.

Op het dak van de elektriciteitscentrale probeerden twee medewerkers tevergeefs de ouders te vinden. De nestkast hangt zo'n 60 meter hoog aan een schouw maar de schouw werd opgeknapt en opnieuw geverfd. Waarschijnlijk zijn de ouders samen met de andere al uitgevlogen jongen verjaagd door de werkzaamheden en is de jongste slechtvalk naar beneden gesprongen. Als het jong uit de transportkist gehaald wordt begint die onmiddellijk luidkeels te roepen, maar zonder resultaat. De ouders antwoorden niet op de contactroep van hun jong. Er wordt besloten het jong terug mee naar Opglabbeek te nemen.

Wanneer we even later opnieuw op de begane grond staan zien we in de verte een volwassen slechtvalk met een jong rondvliegen. Waarschijnlijk was ons exemplaar de jongste uit het nest en hebben de ouders het jonkie achtergelaten toen de werkzaamheden aan de schouw begonnen. De jonge slechtvalk zal nu op het Natuurhulpcentrum in een grote vliegkooi leren vliegen en hopelijk kan deze prachtige roofvogel binnen enkele weken terug de natuur in.

Foto: Kjell Janssens

Jonge slechtvalk uit Genk...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..