Jonge vogels in het Natuurhulpcentrum...

Lang niet alle jonge vogels hebben hulp nodig. Vaak zijn ze gewoon aan het leren vliegen.

Druk, druk en nog eens druk, meer kunnen we niet zeggen van de laatste dagen. We vragen ons af waar al die jonge konijntjes, musjes, merels en eekhoorntjes vandaan blijven komen. 7 mensen zijn continu in de weer om alle bekjes te vullen, en als het laatste gevuld is, kunnen we weer aan het eerste beginnen. Intensief werk, maar ondertussen hebben we ook al heel wat jonge dieren terug kunnen vrijlaten in de natuur!

Veel dieren hebben écht hulp nodig, maar we sturen dagelijks heel wat mensen terug naar huis met hun gevonden jonge vogel.

Net zoals wij mensen moeten leren lopen, zo moeten jonge vogels leren vliegen. Gelukkig kunnen jonge vogels sneller vliegen dan mensen lopen, maar ze moeten het wel leren, en dit kan soms een 2-3 dagen duren. Gedurende die tijd huppelen ze wat rond op de grond totdat de vleugelspieren sterk genoeg zijn om echt te kunnen vliegen. Ze zijn dan wat hulpeloos, maar dit is geen enkel probleem. Pa en ma zijn in de buurt en blijven het jong voorzien van voedsel en indien nodig bescherming.

Vind je dus een jonge vogel die al veel veertjes heeft, dan is dit perfect normaal, zulke vogels hebben absoluut geen hulp nodig. Je laat ze dan ook best zitten. Zitten de vogels op straat, dan kan je ze gerust opnemen en ergens in de berm tussen wat struiken terug plaatsen, maar meer moet je zeker niet doen.

Het is pas als jonge vogels nog kaal of volledig doorweekt of verzwakt zijn, dat ze hulp nodig hebben. Enkel dan is het nodig om ze naar het Natuurhulpcentrum te brengen.

Vaak krijgen we de opmerking dat de vogel niet terug geplaatst kan worden omdat de kat in de buurt zit... Wij vinden dat katten ten minste in het broedseizoen binnen moeten zitten. Elke kat zal, als hij de kans krijgt, een jong vogeltje oppeuzelen. Katten zijn huisdieren en horen in de natuur eigenlijk niet thuis, terwijl die tienduizenden jonge vogels die elk jaar door katten gepakt worden, wél thuishoren in de natuur.  Je kat binnen of in een kattenren houden, bespaart enorm veel dierenleed, en we zijn dan ook erg blij dat steeds meer en meer kattenliefhebbers dit doen.

Jonge vogels in het Natuurhulpcentrum...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..