Jonge wulpen uit het ei

Voor het eerst zijn er jonge wulpen geboren in het Natuurhulpcentrum. De vogels zijn afkomstig van het weidevogelonderzoek van Natuurpunt.

Bij een nestcontrole vonden de natuurpuntonderzoekers plots 6 eieren in een nest waar er eerst maar 4 in lagen. Vermoedelijk heeft een ander vrouwtje haar eitjes in een bestaand nest gelegd, omdat ze echt geen andere geschikte plek vond. Een wulp kan echter geen 6 eitjes tegelijk warm houden. Daarom werd besloten enkele eitjes naar het Natuurhulpcentrum te brengen.

De eitjes werden in een incubator gelegd en na enkele weken vertoonden ze de eerste barstjes. Na een 'strijd' van vele uren kroop het eerste jong uit het ei. Wulpen zijn nestvlieders die vrij snel op hun poten kunnen staan en al actief op zoek gaan naar voedsel. Daarom worden ze momenteel gehuisvest in een verwarmde couveuse waarin hun natuurlijk biotoop (grasland) wordt nagebootst.

De jonge wulpen stellen het goed en pikken al lustig in het rond naar de krekels en sprinkhanen die in hun verblijf rondspringen. Als alles goed gaat zullen ze opgroeien tot jong-volwassen wulpen en terug worden vrijgelaten in hun geboortestreek (Brabant). Het gaat met de wulpenpopulatie in Vlaanderen immers in sterk dalende lijn. De cijfers zijn dramatisch: de afgelopen 20 jaar is het aantal broedende wulpen met 50% afgenomen. Daarom telt elk individu dat gered kan worden en zullen we onze uiterste best doen om deze jongen succesvol groot te brengen...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..