Jonge zeboestier in tuin...

27 juli 2011

Jonge zeboestier in tuin...

Gisterennacht werd in een tuin in Zonhoven een halfwas zeboestier gevangen!

Gisterennacht kregen we een oproep uit Zonhoven. Mensen zagen plots in hun tuin een "vreemd dier van ongeveer 1,5m, met spieshoorntjes" rondlopen. In zo goed als alle gevallen gaat het dan om een ree, maar toen we in Zonhoven aankwamen, bleek het dit keer te gaan om een halfwas zeboestier! Zeboes zijn runderen die oorspronkelijk gekweekt zijn in Indië. Deze soort is vooral bekend als de "heilige koe" in India die overal vrij mag rondlopen. Ze hebben een typische bult op de nek.

Onze reenetten zijn niet bestand tegen zulke zware en sterke dieren, dus werd een collega opgetrommeld om bij te springen, en om wat extra, steviger, materiaal mee te nemen.

In de tuin werd met netten een vierkant afgespannen waarin we de stier konden drijven. Dit ging niet helemaal zonder moeite, aangezien de stier het na een tijdje beu begon te worden, en af en toe zelfs durfde uitvallen naar onze medewerkers!

Uiteindelijk lukte het toch om de stier binnen de omheining van netten te drijven. Nu was het de bedoeling om het kalf met een lasso te vangen, maar nog voor onze lasso goed en wel klaar was, liep de stier al in onze netten waarin het helemaal verstrikte.

Vijf dragers waren nodig om de zeboe, nog helemaal verstrikt in het net, in onze camionette te heffen. Twee medewerkers reden snel door naar het Natuurhulpcentrum, terwijl de rest al het materiaal al terug begon in te laden.

Toen we in het Natuurhulpcentrum aankwamen, had de stier zich gelukkig al zelf bevrijd uit de netten. De camionette werd tegen de poort van ons stuk bos gereden, zodat we enkel de deuren nog moesten opendoen om de stier in het bos te jagen.

Momenteel verblijft de zeboe nog in ons omheind stuk bos, maar we gaan er van uit dat de eigenaar zich snel zal aanmelden.

Jonge zeboestier in tuin...


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!