Jonge zwaluwen geadopteerd...

Het Natuurhulpcentrum wordt momenteel overspoeld met jonge vogels die om diverse redenen bij ons worden binnengebracht.

Zo kwamen er deze week twee nesten met jonge zwaluwen binnen. Zowel piepjonge boerenzwaluwen als jonge huiszwaluwen kwamen in de problemen omdat hun nest was afgevallen. Hierdoor konden de ouders hun jongen niet meer voeren en werden de vogeltjes bij ons binnengebracht.

De huiszwaluwen waren al bijna vliegvlug en werden bijgezet in een nest van soortgenoten. In Opglabbeek bevindt zich dicht bij het Natuurhulpcentrum een kleine kolonie huiszwaluwen. In één van de acht nesten vonden we jongen die even groot waren als de weesjongen. Gelukkig was er ook nog wat ruimte in het nest waardoor we onze twee huiszwaluwen erbij konden zetten.

Ook 5 jonge boerenzwaluwen werden in een nest van soortgenoten 'gedumpt'. Bij een bevriende bioboer broeden jaarlijks enkele koppels boerenzwaluwen en ook daar vonden we meerdere geschikte nestjes om de aanwezige jongen wat extra broers en zusjes te bezorgen.

Zwaluwen accepteren heel gemakkelijk weesjongen en voeren ze van in het begin mee met hun eigen jongen. Op die manier worden de jongen grootgebracht door soortgenoten en hebben wij weer wat extra plaats in onze couveuses. Een win-win situatie dus.

Jonge zwaluwen geadopteerd...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..