Jufferkraanvogel gevangen...

Vandaag werd een ontsnapte jufferkraanvogel opgevangen. Het dier was geleewiekt.

Vanmorgen kregen we een telefoontje uit Keerbergen. Mensen zagen een grote grijze vogel in hun tuin die niet goed kon vliegen. Geladen met enkele vangnetten om, zo dachten we, een blauwe reiger te vangen, trokken twee medewerkers naar Keerbergen. Daar aangekomen bleek het echter geen reiger te zijn, maar een exotische jufferkraanvogel.

Deze Aziatische kraanvogelsoort, met zijn opvallende witte verenpluimen aan beide zijden van de kop, komt in België helemaal niet voor, dus konden we er van uitgaan dat het een ontsnapt exemplaar was. Dit bleek nog meer bevestigd toen de vogel eenmaal gevangen was. De rechtervleugel was geleewiekt, wat wil zeggen dat het voorste gedeelte van de vleugel werd geamputeerd. Dit om te voorkomen dat de vogel kan wegvliegen...

Na de rit terug naar het Natuurhulpcentrum werd de vogel eerst een tijdje met rust gelaten om wat te kalmeren, en vervolgens werd hij nagekeken door onze dierenarts die enkele poot- en vleugelwondes kon verzorgen.
De vogel droeg geen ring, en bleek na controle ook geen chip te hebben. De eigenaar opsporen is dus onmogelijk, waardoor we nu zelf op zoek gaan naar een dierentuin die deze prachtige vogel een nieuwe thuis wil geven.

Jufferkraanvogel gevangen...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..