Kerkuil gered uit industriegebouw...

Vandaag kreeg het Natuurhulpcentrum een oproep van het logistieke bedrijf Kuehne & Nagel. In hun vestiging in Tessenderlo, een immense logistieke bedrijfshal, vloog sinds vanmorgen een kerkuil rond. Het is een raadsel hoe de vogel het splinternieuwe gebouw is binnengedrongen. Vermoedelijk is de vogel via een liftschacht in het gebouw verzeild geraakt.

Vogels die opgesloten zitten in een gebouw zoeken vaak hun toevlucht vanboven in de gebinten en proberen van daaruit via een raam of lichtkoepel de vrijheid te bereiken. In dit geval was het plafond wel 15m hoog en werd er naast ons standaard vangmateriaal (telescopische stokken en netten) ook een speciale vangkooi meegenomen. Die vangkooi wordt geplaatst indien het gebouw te groot is of wanneer de vogel zich teveel verstopt.

Bij aankomst zagen onze medewerkers al snel de uil rondvliegen. Het plafond was inderdaad erg hoog maar gelukkig was er een open tussenverdieping waar de uil regelmatig pauzeerde. Een ideale plaats om post te vatten met het mistnet. Dit fijnmazige net is bijna onzichtbaar voor een vliegende vogel. Toch bleek het een hele uitdaging om de uil in de grote hal te vinden en aan het vliegen te houden. Het werd een ware uitputtingsslag en gelukkig waren het de aanhouders die wonnen. De uil werd moe en ging af en toe op een vensterbank zitten. Stefaan, één van de medewerkers van het bedrijf slaagde er uiteindelijk in de vogel met een schepnet te vangen.

De kerkuil was uitgeput en mager en werd ter observatie meegenomen naar het Natuurhulpcentrum. De vogel verblijft momenteel op onze afdeling intensieve zorgen om aan te sterken. Als alles goed gaat zal de uil over enkele dagen terug worden vrijgelaten in de buurt van de vindplaats.

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..