Kerkuil gevangen...

Vandaag vingen enkele medewerkers van het Natuurhulpcentrum een kerkuil die vast was geraakt in een groot magazijn in Remicourt.

Vanmorgen kregen we een telefoontje uit het Luikse Remicourt. In een groot magazijn vloog al sinds vrijdag een uil rond. De poorten en deuren werden al opengezet, maar tevergeefs, de uil raakte maar niet buiten. Logisch eigenlijk. Vogels die in een hal terechtkomen raken in paniek, waardoor ze niet naar beneden durven vliegen.

De werknemers hadden al verschillende diensten gecontacteerd, maar niemand kon hen helpen, totdat een Vlaamse werkneemster het probleem te horen kreeg. Zij kende het Natuurhulpcentrum, en nam onmiddellijk contact met ons op.

Het benodigde materiaal werd ingeladen, en enkele medewerkers begaven zich richting Remicourt. Met behulp van 9m lange vangstokken kon de uil, een kerkuil, snel gevangen worden. Omdat de vogel nog in prima conditie was, kon hij vlakbij terug worden vrijgelaten.

De gevangen kerkuil bleek een wetenschappelijke ring te dragen. Jaarlijks worden veel jonge kerkuilen door onderzoekers op het nest geringd. Dankzij eventuele latere terugmeldingen kunnen wetenschappers achterhalen hoe oud kerkuilen worden, waar ze na het verlaten van het nest naartoe vliegen,... Ook de ringnummer van deze kerkuil werd genoteerd en doorgegeven aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, de instantie die het ringwerk in België coördineert.

Album 'Kerkuil Remicourt'

Deze kerkuil werd in een groot magazijn in het Luikse Remicourt gevangen. De vogel kon direct terug vrijgelaten worden.

Kerkuil gevangen...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..