Kerstberen aangekomen

Gisterenmiddag zijn er 3 bruine beren uit Litouwen aangekomen in het Natuurhulpcentrum. De dieren werden gered uit een privé-dierenpark waar het drietal illegaal werd gehouden.

De eigenaar van het openluchtmuseum Grutas Park in Druskunikai had, naast een collectie Sovjetbeelden, ook een klein dierenparkje op zijn terrein. Daar had hij legaal een koppel beren waarmee hij van de overheid zeker niet mocht kweken. De koppige ex-sovjetburgemeester van het stadje veegde echter alle regels aan zijn laars en er zaten ondertussen al 6 beren op zijn terrein. De dieren waren allemaal illegale nakweek.

 

Door druk van een plaatselijke dierenbescherming en met de hulp van de Nederlandse Stichting 'Bears in Mind' ging de bal aan het rollen. Samen met de overheid slaagde men erin om de man te overtuigen zijn illegale beren af te staan. Omdat er in de Litouwen of de buurlanden geen oplossing voorhanden was, werd het Natuurhulpcentrum ingeschakeld.

Na heel wat voorbereidingen reden er dinsdag 2 bestelwagens richting Litouwen. Na een trip van 1600 kilometer bereikten ze Grutas Park waar een plaatselijke dierenarts de beren zou verdoven. Door de koude liep dit niet zoals gepland en duurde het allemaal veel langer dan verwacht. Ondertussen bleef de eigenaar zichzelf warm drinken met wodka en probeerde hij op discrete wijze de boel te vertragen. Ondanks alle pogingen geraakten de beren uiteindelijk toch ingeladen en vertrokken ze richting België, een nieuw en vooral beter leven tegemoet. 

 Na een 20 uur durende reis mochten de 3 beren uit hun kist. Ze verblijven momenteel nog in ons quarantainegebouw en zullen na een maand verhuizen naar een mooie buitenkooi. De eigenaar van het park wilde zijn berenwelpje, dat hij als huisdier hield, onder geen beding afstaan. Na de succesvolle redding van dit drietal, zal de Litouwse overheid de procedure starten om ook dit welpje via gerechtelijk bevel in beslag te nemen. Bovendien zal het ouderkoppel verplicht gesteriliseerd worden zodat er niet meer gekweekt kan worden. Ondertussen zullen we een nieuwe plek zoeken voor deze drie prachtige dieren, liefst in een berensanctuary of gerenommeerde dierentuin.

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..