Kleine zwaan terug vrij

Goed nieuws voor de kleine zwaan uit Arendonk die eind januari in ons opvangcentrum terechtkwam. De zeldzame vogel revalideerde succesvol en werd enkele dagen geleden vrijgelaten in een mooi natuurgebied.

Het was de brandweer van Arendonk die er op 27 januari jongstleden in slaagde de gewonde kleine zwaan te vangen op het kanaal in Arendonk. Een tweede exemplaar, eveneens gewond, vloog toch nog weg en een derde exemplaar werd later dood aangetroffen, drijvend in het kanaal. Eenmaal de gewonde zwaan op de onderzoekstafel van ons centrum belandde, werd ze uitvoerig onderzocht. Haar wetenschappelijke halsband werd om medische redenen verwijderd en op een röntgenfoto werden hagelbolletjes aangetroffen. Toen er ook in het dode exemplaar hagel werd aangetroffen, werd de Natuurinspectie van het ANB verwittigd. Op het eerste zicht en logischerwijs leken de hagelbolletjes de doodsoorzaak van de beschermde vogel..

De dode kleine zwaan werd voor verder onderzoek (autopsie) opgestuurd naar een labo. Daar kon men echter vaststellen dat de hagelbolletjes reeds 'ingekapseld' waren in het lichaam, wat wees op een oude schotwonde die niet dodelijk was. Aangezien kleine zwanen hoog in het Noorden van Europa broeden en jaarlijks migreren van en naar hun broedgebieden, is het niet ondenkbaar dat de zwanen elders (Europa of Rusland) beschoten zijn. De onderzochte zwaan zou volgens de onderzoekers gestikt zijn in voedsel. Voldoende tegenbewijs dus voor de piste van illegaal afschot op Vlaamse bodem. Er is bijgevolg geen sprake van een jachtmisdrijf, maar er is dus wel elders op deze prachtige vogels geschoten.

De kleine zwaan die de buitenlandse schietpartij wel overleefde, werd in het Natuurhulpcentrum onderzocht en met de beste zorgen omringd. Vermoedelijk was dit exemplaar verzwakt en poetste hij zijn verenkleed onvoldoende. Zelfs het kleinste 'lek' in zo'n waterdicht verenkleed, heeft onderkoeling tot gevolg. Zeker als de vogel op het water zit. Tijdens zijn verblijf onze revalidatievijver,  poetste de zwaan zijn veren weer helemaal waterdicht en afgelopen week was de vogel ook voldoende aangesterkt om terug de vrijheid te krijgen.

Omdat de kleine zwanen in Arendonk daar al enige tijd verdwenen zijn, werd dit exemplaar in een mooi Limburgs natuurgebied, bekend als slaapplaats voor kleine zwanen, vrijgelaten. Hopelijk krijgen schietgrage idioten (in binnen- of buitenland) de vogel nu niet meer in hun vizier...


Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..