Kluut krijgt vrijheid...

Maandag was het de grote dag voor een kluut die al geruime tijd in ons opvangcentrum verbleef. De zwart-witte steltloper werd aan de Belgische kust vrijgelaten in een geschikt biotoop.

Wie een kijkje is komen nemen tijdens één van onze opendeurdagen heeft de kluut kunnen zien in de schildpadserre. Dit was een perfecte 'vliegkooi' voor deze steltloper die er bovendien voldoende ruimte en water had om zich te voeden en te wassen. Kluten zijn vooral te herkennen aan hun vreemde, opgewipte snavel. Hiermee zeven ze hun voedsel (wormen en insecten) uit het water of slik.

De kluut moest meer dan een jaar revalideren in het Natuurhulpcentrum. Het was vooral wachten tot de beschadigde veren geruid werden vooraleer we deze prachtige wadvogel terug konden vrijlaten. Aangezien het verenkleed van de vogel nu helemaal in orde was werd er afgelopen maandag koers gezet richting de kust. Daar broeden nog heel wat kluten en vooral tijdens het voor- en najaar zijn natuurgebieden langs onze kust belangrijke rustplaatsen voor steltlopers op trek.

Onze kluut werd op een geschikte plek in de buurt van Zeebrugge vrijgelaten en koos onmiddellijk voor het luchtruim. We hebben de vogel ver aan de horizon zien verdwijnen en hopen natuurlijk dat hij nog lang van zijn vrijheid zal kunnen genieten.

Album 'kluut krijgt vrijheid'

Kluut krijgt vrijheid...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..