Kokmeeuw gered op ijs...

Vanmorgen werden onze medewerkers het ijs op gestuurd. Een telefoontje uit Genk meldde ons een vogel die met een poot vastzat op het ijs.

Toen onze medewerkers aankwamen bij de parkvijver langs het postkantoor van Genk zagen ze al snel dat de vogel niet vastzat op het ijs, maar vasthing met een vleugel. Vanop afstand leek de vogel verstrikt in een lange visdraad. De kokmeeuw fladderde onophoudelijk om los te komen maar de draad knoopte hierdoor steeds vaster rond de vleugel.

Omdat de meeuw in het midden van de vijver vasthing, gebruikten we onze kayak om het ijs veilig te betreden. Wanneer het ijs niet stevig genoeg is en breekt, zit je nog veilig in de kayak. Met behulp van metalen pinnen gleed Bart naar de verstrikte meeuw toe. Die hing helemaal verward in de visdraad en moest losgeknipt worden. Er werd bovendien zoveel mogelijk visdraad uit de takken verwijderd om te voorkomen dat andere vogels opnieuw het slachtoffer werden van dezelfde draad.

Dankzij het snelle optreden van de melder konden we deze kokmeeuw vlug ter hulp schieten. De visdraad zat daardoor enkel gekneld rond het vleugeluiteinde en er werden verder geen ernstige kwetsuren gevonden. De meeuw zal na een kort verblijf op onze spoedafdeling terug worden vrijgelaten.

Het Natuurhulpcentrum moet geregeld dieren redden en verzorgen die het slachtoffer zijn van rondslingerende visdraden en haken. We vragen daarom met aandrang aan alle vissers om hun materiaal goed op te ruimen.

Kokmeeuw gered op ijs...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..