Kokmeeuw vast in visdraad...

Vanmiddag moesten we een kokmeeuw bevrijden uit een boom. Het dier zat verstrikt in visdraad.

Als we een telefoontje krijgen van wandelaars aan de Molenvijvers in Genk, weten we meestal hoe laat het is. Een tiental keer per jaar moeten we wel naar daar om in visdraad verstrikte eenden, meeuwen of meerkoeten te gaan bevrijden.

Vanmiddag was het weer zover. Een kokmeeuw bengelde hoog in een boom aan een kluwen van visdraad. Enkele medewerkers van het Natuurhulpcentrum reden naar daar om de vogel te bevrijden. Onze stokken waren wat te kort om de draden door te snijden, dus kwam er wat geklim aan te pas om tot aan de vogel te raken. Eenmaal daar, kon de meeuw snel losgemaakt worden.

De vishaak stak volledig door de zool van de poot, en aan de haak hing de draad met het bijhorende lood. In het Natuurhulpcentrum werd de haak losgeknipt en de wonde ontsmet. De wonde zelf valt gelukkig goed mee, en normaal gezien kan de meeuw volgende week terug vrijgelaten worden, al zal het dier eerst een antibioticakuur moeten ondergaan.


We vinden het erg spijtig dat de daar aanwezige vissers het blijkbaar een te grote moeite vinden om hun rommel op te ruimen. Het is niet meer dan logisch dat iedereen zijn eigen rommel opruimt, zéker als het gaat om rommel dat heel wat dierenleed kan veroorzaken!

Gelukkig zijn er heel wat wandelaars die de watervogels wat in de gaten houden, en ons verwittigen als er weeral een dier in nood is...

Album 'Kokmeeuw vast in visdraad...'

Aan de Molevijvers in Genk hing een kokmeeuw vast in een hoge boom. Het dier zat verstrikt in visdraad, en de vishaak doorboordde de voetzool...

Kokmeeuw vast in visdraad...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..