Kom van dat dak af...

Vanmiddag gingen twee medewerkers op pad naar Bree. Op het plat dak van het St. Augustinusinstituut broedt al jaren een koppeltje scholeksters.

De vogels broeden van nature op stranden, grindbanken,  of in vochtige weilanden. Omdat het grote platte dak van de school bedekt is met een laag kiezel heeft een paartje scholeksters er hun intrek genomen. Ze broeden op 10 meter hoogte jaarlijks hun eieren uit. Eenmaal de jongen uit het ei komen, zijn ze helemaal niet hulpeloos zoals bijvoorbeeld jonge merels. Scholeksterjongen zijn immers nestvlieders. Ze komen bevederd uit het ei met de oogjes open. Bovendien kunnen ze al zelf voor hun voedsel instaan en lopen ze al behendig rond. Hun verenkleed is erg goed gecamoufleerd waardoor ze beschermd zijn tegen predatoren.

Het grote probleem op het plat dak is natuurlijk dat de jonge scholeksters dreigen naar beneden te buitelen. Om dit te voorkomen worden de jongen ieder jaar van het dak naar een nabijgelegen weiland verplaatst. De jongen werden vanmiddag door twee medewerkers gevangen met een schepnet. Eenmaal op de begane grond worden de jongen in de lucht gehouden zodat de ouders hen goed kunnen zien en horen. Vervolgens worden de kleintjes in een nabijgelegen weiland gezet en steevast landt een van de ouders enkele minuten later bij het jong.

Op die manier kunnen de jongen op de begane grond opgroeien... net als ´normale´ scholeksters.

Kom van dat dak af...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..