Koudeslachtoffers...

Het eerste slachtoffer van de koude werd dit weekend opgehaald. Het ging om een vastgevroren torenvalkje!

Door lage temperaturen die langere tijd aanhouden kunnen heel wat dieren in de problemen raken. De laatste wakken in het ijs vriezen dicht, waardoor viseters als reigers en ijsvogels beginnen te verzwakken. Ook kan het gebeuren dat watervogels, zoals eenden, ganzen of zwanen vastvriezen op het ijs.

Voorlopig is het hier nog wat vroeg voor, maar toch kregen we al enkele koudeslachtoffers binnen. Eerste patiënt was een torenvalkje. Het dier had een elektriciteitskastje dat tegen een muur bevestigd was uitgekozen om de nacht door te brengen. De lange staart had heel de nacht op het ijs gerust, en was hierop uiteindelijk vastgevroren. Hierdoor kon de vogel 's morgens niet meer wegvliegen, dus gingen enkele medewerkers het dier uit zijn benarde situatie bevrijden.

Met een lange ladder kon het valkje bereikt worden, en voorzichtig werd de staart losgemaakt. Het dier werd meegenomen naar het Natuurhulpcentrum waar we het wat op krachten laten komen tot de temperaturen beginnen te stijgen.

Andere slachtoffers waren enkele knobbelzwanen die toch al vrij mager en verzwakt waren, en drie futen. Futen kunnen door de sneeuw en het ijs niet zien waar precies de waterplassen zich bevinden, en aangezien ondergesneeuwde parkings of wegen van bovenaf soms lijken op vijvers, landen ze hier soms op. Omdat de poten van futen helemaal achteraan het lichaam staan ingeplant (aanpassing om goed te kunnen duiken), moeten ze op het water een aanloop nemen om te kunnen opstijgen, maar dit gaat op een parking natuurlijk niet. De dieren konden door wandelaars zo opgeraapt worden.

Deze futen konden we ondertussen gelukkig allemaal terug vrijlaten. Omdat de koude nog lang niet gedaan is, verwachten we de rest van de week nog een heleboel koudeslachtoffers over de vloer te krijgen.

Album 'Vastgevroren torenvalk 05/02/2012'

Deze torenvalk koos een elektriciteitskastje als slaapplaats, en door de vrieskoude vroor de staart vast op het kastje.

Koudeslachtoffers...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..