Koudeslachtoffers vrij...

Deze week was het een heuglijke dag voor onze dierenverzorgers. Heel wat slachtoffers van de afgelopen koudeperiode konden immers terug worden vrijgelaten.

De afgelopen 2 maanden werkten onze dierenverzorgers keihard om alle koudeslachtoffers zo goed mogelijk te verzorgen. Het is dan ook bijzonder leuk om te zien dat al die inspanningen ook resultaat opleveren. Donderdag was het prachtig weer en met een  stralend winterzonnetje lieten enkele medewerkers de vele koudeslachtoffers vrij.

Om te beginnen reden we naar natuurreservaat het Wik te Bokrijk om een aantal blauwe reigers vrij te laten. De jonge vogels kregen het erg moeilijk om voedsel te zoeken toen de vijvers dichtvroren. Kilo's vis en heel wat uren onder de warmtelamp waren nodig om de reigers terug in topconditie te krijgen. Ze kunnen nu met veel moed aan de tweede helft van de winter beginnen, hopelijk zonder al teveel vrieskou. Ook een waterhoentje, slachtoffer van het verkeer, kon worden vrijgelaten. Daarnaast lieten we ook twee typische rietvogels vrij. Een roerdomp die in de buurt van Sint-Truiden verzwakt werd aangetroffen in een weide zal de uitgestrekte rietvelden van het Wik voorlopig als thuisbasis gebruiken. De tweede zeldzaamheid was een baardmannetje dat begin deze week bij een illegale vogelhouder in beslag werd genomen door de natuurinspecteurs van het ANB.

Later op de dag reden we met twee overvolle wagens naar Meeuwen om er de roofvogels vrij te laten. Na de strenge vorstperiode in de tweede helft van december kregen we massaal verzwakte buizerden binnen. Daarvan konden we er maar liefst 20 terug bovenop helpen. Ook enkele vergiftigde buizerden werden gezond verklaard en mochten terug de natuur in. Een prachtig schouwspel om deze grote roofvogels met velen tegelijk vrij te laten. Enkele buizerden bleven nog even boven onze hoofden zweven,voordat ze definitief afscheid namen. Ook 7 torenvalken, 3 steenuilen en 4 kerkuilen werden afgelopen weken succesvol verzorgd en vrijgelaten op diverse locaties.

Voor onze medewerkers geven dergelijke vrijlatingen een extra stimulans om het komende jaar weer volop te gaan voor ons hoofddoel: zieke en gewonde wilde dieren omringen met de beste zorgen.

Album 'Koudeslachtoffers vrij 2011'

Koudeslachtoffers vrij...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..