Koudeslachtoffers vrijgelaten...

Afgelopen week werd het duidelijk: de winter loopt stilaan op zijn einde en iedereen voelde al wat lentekriebels. Voor onze dierenverzorgers het geschikte moment om een aantal koudeslachtoffers van afgelopen winter vrij te laten.

Tijdens aanhoudende vriesperiodes krijgen heel wat wilde dieren het moeilijk. Reigers bijvoorbeeld hebben dan de grootste moeilijkheden om aan voedsel te geraken maar ook veel roofvogels vinden weinig prooien. Veel knaagdieren zitten immers lekker warm in hun hol en komen bij strenge vorst amper buiten.

We kregen dan ook tientallen verzwakte buizerds en reigers binnen. In ons opvangcentrum voorzien we lekker warme kooien en een gepaste behandeling. Heel belangrijk bij verzwakte dieren is de toediening van voldoende vocht en aangepast voedsel. Na enkele weken verhuisden de aangesterkte vogels naar een buitenkooi waar ze terug conditie konden opbouwen.

Toen het weer afgelopen week beduidend zachter werd, was het de hoogste tijd om een aantal opgeknapte koudeslachtoffers vrij te laten. Maar liefst 5 blauwe reigers, 3 torenvalken, 7 buizerds kregen de vrijheid.

Ook een zeldzame toendrarietgans, die binnenkwam met een vleugelkwetsuur, kon succesvol worden gerevalideerd en werd ook vrijgelaten. Dit in een natuurgebied langs de Maas waar er veel toendrarietganzen komen slapen. Op die manier kan de vogel meevliegen met zijn soortgenoten richting noorden om daar op de Siberische toendra te gaan broeden...

Koudeslachtoffers vrijgelaten...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..