Kraanvogels trekken over Limburg...

Deze week werden we op het Natuurhulpcentrum getrakteerd op een indrukwekkend natuurfenomeen: honderden overtrekkende kraanvogels...

Toen de Jufferkraanvogels in onze kooien plots begonnen te trompetteren, hoorden we dat er antwoord kwam uit de lucht. Een groep van ruim 400 kraanvogels trok over Opglabbeek in de typische V-formatie.

Ook de volgende dagen werden er her en der grote groepen trekkende kraanvogels waargenomen.

In onze streken is deze prachtige vogel reeds honderden jaren uitgestorven als broedvogel, maar in het najaar kan men ze in grote groepen zien overtrekken.

Op het Duitse eiland Rügen verzamelen tijdens de herfsttrek méér dan 25.000 exemplaren. Bij kouder weer vertrekken ze daar richting zuiden en hun smalle migratieroute schampt langs de oostkant van België en Nederland.

Veel kraanvogels houden tijdens hun trektocht halt aan het Franse waterbekken 'Lac du Der' om er op krachten te komen. Een groot aantal verblijft er zelfs de hele winter...
 

Kraanvogels trekken over Limburg...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..