Krombekstrandloper vrijgelaten...

Gisteren kon een krombekstrandloper terug worden vrijgelaten. De zeldzame vogel werd door een ornitholoog uit Nederland binnengebracht.

De jonge vogel bleek helemaal verzwakt en te mager. Strandlopers zijn vogels die met hun lange bek voedsel zoeken in slik en modder. Daarom werd er in het Natuurhulpcentrum een speciale kooi ingericht met een slikplaat en ondiep water. Dankzij ons krachtvoer in de vorm van levende wormen en andere insecten, slaagden we erin het lichaamsgewicht van de vogel te verhogen van 40g tot 61g.

Omdat de vogel ijverig levende wormpjes pikte en goed op gewicht was, werd besloten de strandloper terug vrij te laten. Hiervoor werd contact opgenomen met de Nederlandse ornitholoog die de vogel vond. Er werd een geschikt gebied gevonden in Nederweert (Banen en Sarsven), daar werden door natuurinrichtingswerken geschikte plassen met slik en dras gevormd.

Alvorens de vogel vrij te laten werd hij voorzien van een wetenschappelijke ring. Zo kan informatie verzameld worden over hun trekpatronen en overwinteringsverblijven...

Krombekstrandloper vrijgelaten...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..