Leeuw en poema gered uit Litouwse dierentuin...

Vanmorgen kwamen twee nieuwe gasten toe in het Natuurhulpcentrum na een reis van 40u. De dieren, een poema en een leeuw, werden gered uit een Litouwse dierentuin. Ze werden daar in te kleine kooien gehouden, elementaire schuilplaatsen of een nachthok ontbraken en de nodige documenten die de legale herkomst moesten aantonen, konden niet voorgelegd worden.

De kooien van de poema en de leeuw lagen letterlijk tussen een lunapark, speeltuin en paintball attractie. De dieren hadden geen privacy en konden zich niet onttrekken aan het zicht van de joelende kinderen. De gespecialiseerde transportfirma die de dieren ging opladen voor ons, werd door de eigenaar van de dieren op alle mogelijke manieren gesaboteerd. Zo moesten ze bijvoorbeeld 2u wachten omdat hij met zijn 4x4 jeep de toegang geblokkeerd had. Uiteindelijk lukt het dan toch de dieren mee te nemen.

De gezondheidstoestand van de poema baart ons zorgen. Het dier is veel te dik. Onderzoek moet uitwijzen hoe dat komt, maar waarschijnlijk kreeg hij teveel slecht voedsel en was er een totaal gebrek aan beweging. De leeuw ziet er beter uit, maar zijn tanden zijn erg afgesleten. Eén van zijn hoektanden is ook afgebroken. 

Al vele jaren pakt de Litouwse dierenbescherming, samen met de overheid, dierentuinen of private eigenaars van wilde dieren aan die niet aan de Europese normen voldoen. Het doel van dergelijke acties is om de ‘rotte appels’ te verwijderen en het niveau van de bestaande dierentuinen in Litouwen op te krikken.

Omdat er noch in Litouwen, noch in de buurlanden opvangcentra voor dergelijke dieren bestaan, werd het Natuurhulpcentrum om hulp gevraagd. Door de coronacrisis liep ons centrum heel wat reguliere inkomsten mis en werd voor deze reddingsactie een fundraising opgestart. Dankzij de massale steun van vele dierenvrienden konden we deze actie tot een goed einde brengen… Bedankt iedereen die steunde! 

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..