Leeuwen onder het mes...

Afgelopen week was het druk in onze operatiekamer. Nelson en Ciam, onze twee mannelijke leeuwen moesten onder het mes.

Beide heren mogen binnenkort verhuizen naar een permanente opvang in Zuid-Afrika. De Britse 'Born Free Foundation' heeft zich immers geëngageerd tot de levenslange opvang van beide leeuwen in hun 'Big Cat Sanctuary' in Shamwari. Daar zullen ze een riant omheind terrein ter beschikking krijgen in een voor leeuwen ideaal klimaat en landschap.

Maar voordat de reis van start kan gaan moeten er nog tal van praktische en administratieve hindernissen overwonnen worden: invoervergunningen, rabiëscertificaten, vluchten plannen,... Eén van de verplichte geneeskundige ingrepen nl. een vasectomie, werd alvast afgelopen week uitgevoerd.

Dierenartsen Stef en Roxanne hadden hun handen vol met deze ingreep. Zo krijgt een voor onze dierenartsen alledaagse operatie, een heel andere wending wanneer de patiënt geen hond of kat, maar een leeuw van 200 kg blijkt te zijn. De ingreep verliep perfect volgens plan en ons nieuwe anesthesietoestel Julian (gedoneerd door het ziekenhuis van Oostende) bewees hierbij zijn nut.

Deze kleine ingreep, het onderbreken van de zaadleiders, is een absolute vereiste om met leeuwen Zuid-Afrika en in het bijzonder Shamwari binnen te mogen. Het is immers van het grootste belang dat deze leeuwen zich niet meer voortplanten. Ten eerste zitten er al meer dan leeuwen genoeg in gevangenschap en zijn ze bovendien genetisch niet 'zuiver' genoeg om mee te doen in een kweekproject.

Voor onze leeuwen betekent deze beperkte ingreep echter een belangrijke stap voorwaarts naar een nieuw leven in een prachtig Zuid-Afrikaans opvangcentrum...

Leeuwen onder het mes...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..