Lente is in het land!

Sinds vorige week genieten we van een stralende zon en temperaturen die weer alle records doen breken. Voor het Natuurhulpcentrum betekent dat dat we ons voorbereiden op alweer een druk lente- en zomerseizoen. Terwijl de wintervogels zoals kramsvogel, ganzen en vinkachtigen stilaan weer vertrekken, start voor vele dieren het voortplantingsseizoen. Sinds enkele weken worden de eerste jonge haasjes in het Natuurhulpcentrum verzorgd. De teller staat ondertussen op 4, en de eerste zijn al van de (speciale) melk af en eten zelfstandig. Sinds dit weekend vangen we ook het eerste nestje van 5 jonge konijntjes op. Ze werden per ongeluk uitgegraven door kinderen in Hasselt. Ze wegen nauwelijks 120 gram en hebben dus nog een tijdje een surrogaatmoeder nodig. Ook een nestje rode eekhoorns mochten we vandaag verwelkomen op onze Intensive Care. Ook de bosuil en oehoe starten met het paarseizoen, dus ook voor deze soorten worden het spannende tijden! 

Maar lente betekent ook dat een aantal dieren die bij ons de winter doorbrachten, terug de vrijheid in mogen. Zo lieten we reeds 5 herstelde blauwe reigers vrij, en kregen gisteren 5 buizerds weer de vrijheid. Voor de egels is het nog wat te vroeg: daarvoor hebben we nachttemperaturen van minstens 10 graden nodig voor zijn uit winterslaap komen. Al zijn er altijd uitzonderingen. Onze 45 overwinterende egels moeten dus nog even wachten!

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..