Lentekriebels….

De lente breekt nog wel niet door, maar toch zijn er nu al vogels bezig met het zoeken naar nestgelegenheid terwijl anderen al aan het broeden zijn. Een van de vogelsoorten die elk jaar al heel erg vroeg op eieren zit is de bosuil.

Omdat bosuilen normaal gezien in oude holle bomen broeden gaan de vogels op zoek naar dit soort nestgelegenheid. Alleen… oude holle bomen zijn niet zo veel meer te vinden. Op hun zoektocht komen de bosuilen wel regelmatig een schoorsteen tegen, en geef toe, dat lijkt ook een beetje op een holle boom. Het probleem met schoorstenen is echter dat de bosuil na een inspectie van ‘de holte’ er vaak niet meer uit geraakt. De schoorsteen is te diep en de schoorsteenpotten vaak te glad. Geregeld moeten we in deze periode dan ook het dak op om weer eens een bosuil uit de schoorsteen te peuteren. Soms gebeurt het zelfs dat de vogel onder in de open haard of de kachel terechtkomt. Dan is het gemakkelijk natuurlijk en moet je alleen oppassen dat de vogel niet in de huiskamer terecht komt. In mijn beginjaren heb ik dat foutje eens gemaakt. De bosuil glipte uit de kachel van zodra ik het deurtje op een kier gezet had. En zoals gewoonlijk zat de uil vol roet… En dat kon je even later zien aan de zetel en de gordijnen… alles was zwart, alleen het hoofd van de mevrouw des huizes zag een beetje rood…enne dat van mij ook natuurlijk.

 

Sil Janssen

 

Lentekriebels….

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..